اثر قطعی گاز بر صنایع  بورسی

کارشناس بازار سرمایه گفت: قطعی گاز یا برق صنایع به اقتصاد کشور آسیب خواهد زد و با توجه به اینکه بسیاری از صنایع در بورس فعال هستند، تضغیف بازار سرمایه را هم به همراه خواهد داشت.

مهدیه علیجانی، در گفت ‌و گو با «صدای بورس»، با اشاره به اینکه عمده ترین مشکل عدم توانایی تولید به دلیل قطع شدن ۱ تا ۲ ماهه انرژی در فصل های تابستان و زمستان است، گفت: قطعی انرژی چه به صورت برق یا گاز باعث از دست دادن ۲۵ درصد تولید در یک فصل می شود. در شرایطی که شرکت ها توان تولید نداشته باشند و یک فصل را از دست دهند انگیزه ای برای طرح توسعه و سرمایه گذاری مجدد وجود نخواهد داشت.

وی افزود: با قطع انرژی خط تولید بسیاری از شرکت های کوچیک مانند شیشه و کالاهای غیر فلزی گرفته تا سیمان، فولاد و پتروشیمی ها تعطیل خواهد شد و به طور یقین این مشکل نه تنها شرکت سودآوری ندارد بلکه زیان ده هم خواهد شد و همین باعث کاهش قیمت سهام شرکت ها می شود.

کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: با توجه به تجربه ۳ یا ۴ سال گذشته بازار سرمایه، قطعی گاز در قیمت ها اثر می گذارد اما تاثیر دفعی روی بازار نخواهد داشت.

علیجانی ادامه داد: هرچند که امکان دارد به برخی شرکت ها مثل شرکت های سیمانی سوخت جایگزین مازوت ارائه شود اما این سوخت جایگزین هم هزینه های اضافی به شرکت تحمیل می کند.

علیجانی از معایب سوخت های جایگزین اشاره کرد و گفت: سوخت مازوت به دلیل سنگین بودن هزینه حمل زیادی را برای شرکت به همراه دارد درحالی که سوخت گاز در درب کارخانه تحویل داده می شود. از طرفی به این دلیل که محل مصرف سوخت شرکت ها بر مبنای گاز طراحی شده هزینه های نگهداری در زمان استفاده از مازوت و سوخت های جایگزین افزایش پیدا می کند.

وی ادامه داد:علاوه بر این بازه های زمانی تعمیرات و نگهداری کاهش پیدا کرده و از بهره وری کاسته می شود. همچنین به طور معمول سوخت های مایع جایگزین، پسماندهایی به جای می گذارند که برای رفع مشکلات مربوط به این پسماندها به تعمیرات دوباره نیاز پیدا می کنند.

وی بیان کرد: در بیشتر مواقع شرکت های زیادی به دلیل استفاده از عایق یا دیوارهای نسوزی که فقط مقدار و تعداد محدودی از شوک را می‌توانند تحمل کنند از سوخت های جایگزین استفاده نمی کنند و تا زمانی که سوخت کامل و به طور مطمئن بر قرار نشود، تولید متوقف خواهد شد.

کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد:این تعطیلی های تحمیلی به شرکت ها باعث ضغیف شدن کل اقتصاد و خروج سرمایه و جلوگیری از تجدید سرمایه گذاری می شود.

وی گفت: با گذشت زمان تولید ضعیف تر شده و حدودا از ابتدای ۱۴۰۱ بازار از تورم عقب مانده، در این شرایط به طور منطقی امیدی برای جلو زدن از تورم و بازدهی گرفتن بیشتر از بازار وجود ندارد.

علیجانی بازار سرمایه آینه اقتصاد است ادامه داد: به طور یقین قطعی گاز یا برق صنایع به اقتصاد کشور آسیب خواهد زد و با توجه به اینکه بسیاری از صنایع در بورس فعال هستند، تضغیف بازار سرمایه را هم به همراه خواهد داشت.

کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در مجموع این عوامل تاثیر خود را بر قیمت گذاری ها می گذارد و فعالان بازار در قیمت گذاری های ها این موضوع را مدنظر دارند و تغییر چندانی در بازار سرمایه ایجاد نمی کند.

کد خبر 481747

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =